Coronavirus: trebuie evitate plantele antiinflamatoare și uleiurile esențiale?

Coronavirus: trebuie evitate plantele antiinflamatoare și uleiurile esențiale?

Pentru a limita riscurile legate de epidemia de coronavirus COVID 19, autoritățile insistă asupra interzicerii auto-medicării cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în caz de febră, care ar trebui să fie preferat paracetamolului. De ce această interdicție? Trebuie să fie evitate așa-numitele plante „antiinflamatorii” și uleiuri esențiale într-o perioadă epidemică?

Medicina pe bază de plante și aromaterapia sunt în creștere, mai ales că mulți oameni de știință au reușit să evidențieze faptul că plantele conțin așa-numitele „ingrediente active”. Dar cine spune „ingredient activ” spune atât efecte așteptate, cât și benefice, dar și efecte nedorite și toxice. Și, într-adevăr, doar pentru că plantele sunt etichetate cu eticheta „naturală” nu înseamnă că uneori nu pot deveni periculoase pentru un public neinformat uneori. Medicii gastroenterologi știu bine acest lucru: în fiecare an au o hepatită acută severă legată de ingestia plantelor și a ciupercilor.

Covid 19: tratament simptomatic
Epidemia actuală legată de coronavirusul Covid 19 ne amintește că nu avem medicamente disponibile pentru a trata toate infecțiile. În prezent, nu există un tratament specific pentru Covid 19, în afară de simptomatice. Prin urmare, nu există niciun medicament care să omoare virusul direct, așa cum face un antibiotic, de exemplu, pe o bacterie. În starea actuală, putem ajuta organismul să „treacă cursul”, de exemplu, oferind oxigen în doze mari atunci când plămânii sunt prea deteriorați pentru a asigura o oxigenare bună sau prin susținerea bunei funcționări a sistemului imunitar care rămâne principala noastră apărare.

Ferește-te de medicamentele antiinflamatoare (AINS)
Din acest motiv, autoritățile medicale insistă asupra interdicției de a se auto-medica cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Într-adevăr, în caz de febră, apelăm în general la așa-numitele medicamente antipiretice care scad febra: paracetamol și AINS precum ibuprofen sau aspirină. Cu toate acestea, AINS au, după cum sugerează și numele lor, proprietăți antiinflamatorii care se explică prin faptul că inhibă o enzimă, ciclooxigenază, care produce în mod normal prostaglandine care intervin în fenomenele inflamației. Inflamarea este un mecanism normal de apărare al organismului: este una dintre armele sistemului nostru imunitar. Nu uitați, sistemul imunitar este „armata noastră interioară”: ne apără de infecții. A lua AINS înseamnă deci a inhiba parțial buna funcționare a sistemului imunitar. Este ca și cum ai avea o armată gata de luptă, dar deja obosită și neînarmată …

În cazul luptei împotriva epidemiei de COVID 19, interzicerea AINS este, prin urmare, fundamentală, dar știați că anumite plante au principii active a căror acțiune este legată de funcționarea AINS? Prin urmare, aceste plante sunt la fel de interzise.

O alternativă sigură pentru a vă consolida sistemul imunitar? Elderberry, Sambucus nigra ale cărui flori conțin virtuți foarte interesante în caz de infecție virală: ele promovează transpirația prin efectul diaforetic care poate ajuta la scăderea febrei. De asemenea, promovează subțierea secrețiilor bronșice și întăresc sistemul nostru imunitar.

Pregătiți o infuzie de flori mai în vârstă

Pregătiți o infuzie de flori uscate (5g la 200 ml de apă pentru a lăsa să infuzeze 10 minute înainte de filtrare), beți de două până la trei ori pe zi, pe durata simptomelor.

turmeric
De asemenea, acordați atenție anumitor plante pe care le luăm sub formă de leac pentru orice alt simptom și la care nu ne gândim! Acesta este cazul turmericului, care este utilizat pe scară largă sub formă de suplimente alimentare pentru durerile articulare. In vitro, efectele antiinflamatorii ale turmericului și în special ale curcuminoidelor pe care le conține sunt legate de cele ale aspirinei, deoarece inhibă aceeași enzimă: celebrul ciclooxigenază. În consecință, turmericul sub formă de suplimente alimentare ar trebui interzis în perioadele de epidemie COVID 19. Pe de altă parte, nu vă faceți griji pentru curcuma în bucătărie, biodisponibilitatea curcuminei orale din pulberea de turmeric este foarte scăzut, deci nu există niciun risc să îl folosiți în rețetele dvs.

Rețineți că alte plante au efecte antiinflamatorii similare cu turmericul: scorțișoară, cuișoare și ghimbir. Din nou, fără riscuri dacă le folosești la gătit din când în când, trebuie totuși evitate sub formă de suplimente alimentare.

Uleiuri esențiale de evitat în timpul epidemiei
ULEI ESENȚIAL GAULTHÉRIE

În ceea ce privește uleiurile esențiale (HE), aceeași luptă, chiar dacă uneori este mai dificil să decizi. Într-adevăr, pentru unii HE, este ușor: cei care conțin o cantitate mare de salicilat de metil, un compus care este transformat în acid salicilic, precursorul acidului acetilsalicilic și, prin urmare, al aspirinei (de aici și efectele antiinflamatoare puternice și utilizarea lor largă în caz de dureri reumatice, osteoarticulare, musculare) sunt interzise. Acestea sunt HE de iarbă acoperită, Gaultheria procumbens, iarbă aromată de iarnă, Gaultheria fragrantissima și mesteacăn galben, Betula alleghaniensis.

ALTE ULEIURI ESENȚIONALE PENTRU A EVITA ÎN CAZUL EPIDEMICULUI
Pentru alții, este mai complicat: Amintiți-vă că uleiurile esențiale sunt foarte bogate în compuși diferiți, unii combină atât compuși antiinflamatori cât și antiinfecțioși. Acesta este cazul, de exemplu, delta-germacrenul, un sesquiterpene prezent în HE de ylang-ylang și balsam de lămâie: Combină atât proprietăți antiinflamatorii cât și antimicrobiene. De fapt, un studiu in vitro publicat în 2016 de Gholamhosein Pourghanbari în revista Virus Disease a testat efectele HE de balsam de lămâie asupra virusului gripei aviare (un virus ARN învăluit precum coronavirusurile). Acest studiu a arătat că HE de balsam de lămâie a inhibat replicarea virală, dar și că a existat o acțiune sinergică între HE de balsam de lămâie și oseltamivir, pe care îl cunoașteți probabil ca Tamiflu®, terapia antivirala. gripa.

Cu toate acestea, nu toate efectele antiinflamatoare ale HE depind de căile legate de efectele aspirinei. Dar, întrucât predomină principiul precauției, în această perioadă de epidemie, pare mai favorabil să se evite pe cât posibil ca toate aceste HE cu efect antiinflamator, mai ales pe o perioadă prelungită și la persoanele fragile.

Printre compușii cu proprietăți antiinflamatorii sunt:

Delta-germacrene: balsam de lămâie, ylang-ylang, salvie clary, ghimbir
Beta-cayophyllene: helichrysum din Madagascar, ylang-ylang, cade, patchouli, cimbru cu frunze sărace, piper negru, galben, brad alb
Chamazulene: tansy anual, mușețel, galben
Linalil acetat: lavandă, lavandină, bergamotă, portocaliu micgrain, salvie clary
Citronelul: eucalipt de lămâie, lemongrass Java
Citralele: lămâie, balsam de lămâie, verbena exotică, verbena lămâie, mirtul de lămâie.
 

Această listă nu este exhaustivă, iar HE-urile menționate nu se limitează, evident, la aceste proprietăți antiinflamatorii, deoarece, așa cum am văzut, a marii lor diversități de compuși chimici. Pentru a lua un ultim exemplu, HE de cuișoare are proprietăți antiinflamatorii, dar este, de asemenea, un puternic anti-infecțios, pe care, din păcate, va trebui să-l facem fără pentru toată durata epidemiei de coronavirus COVID 19.

Regula generală este să te educi mereu înainte de a folosi uleiuri esențiale și remedii naturiste. O regulă care se aplică în cele din urmă în toate cazurile și nu numai în cazul unei epidemii în Covid19.

Shopping cart

close